پیشنهادی که متخصصین برای بهتر شدن شرایط و کاهش درد در مفاصل دارند، تزریقات داخل مفصلی  در کنار  روند کلی درمانی است. در واقع از این روش در بیشتر مواقع به عنوان یک روش مکمل استفاده می شود. پزشکان در این روش درمانی از محلول های مختلفی مانند کروتون، هیالورونیک اسید، prp و غیره کمک می گیرند تا  درد بیمار به سرعت کاهش یابد و بازسازی مفصل آسیب دیده صورت گیرد. اما چه زمانی می توان از این روش برای درمان کمک گرفت؟ طبق نظر پزشکان این روش در مراحل ابتدایی آرتروز گزینه بسیار مناسبی است. اما زمانی که فرد با آرتروز تیپ ۳ یا درجه آخر مواجه است یا در سنین بسیار بالایی قرار دارد، دیگر استفاده از تزریقات داخل مفصلی به نتیجه نخواهد رسید و شخص باید برای تعویض مفصل زانو اقدام کند.

برای این که به صورت دقیق تر نسبت به این روش  اطلاعات کسب کنید، خوب است در ادامه همراه ما باشید.

 آیا تزریق داخلی مفصل یک درمان قطعی است یا موقتی؟

اکثر کسانی که تصمیم می گیرند این روش را امتحان کنند این سوال را می پرسند که آیا این روش نتیجه قطعی دارد یا نه؟ تزریق داخل مفصلی با توجه به شرایط فرد تاثیرات متفاوتی از خود نشان می دهد. همچنین انتخاب ترکیبات آن بستگی به نظر پزشک دارد. در صورتی که یک ترکیب برای شما هیچ نتیجه ای نداشته باشد، پزشک ترکیبات تزریق داخل مفصلی را تعویض می کند. پس این شرایط شماست که مشخص می‌کند این روش برای  درمان بیماری چه پاسخی داشته باشد. ممکن است  بیماری شخصی تنها با یکبار تزریق برای همیشه از بین برود و یا فرد دیگری نیاز به چندین مرحله تزریق در فواصل مختلف داشته باشد.

 آیا تزریق داخلی مفصل یک درمان قطعی است یا موقتی؟

گاهی اوقات هدف از تزریق داخل مفصلی تنها کاهش درد موقت و التهاب است تا بیمار  بهتر بتواند تمرینات کششی و تقویتی فیزیوتراپی را انجام دهد.
همچنین این نکته را هم بدانید تزریق ماده کروتون در درون بافت تنها دوبار توصیه می شود. در صورتی که پس از دو بار تزریق تاثیری مشاهده نکردید از تزریق بیشتر از ۳ بار این محلول در سال خودداری کنید.

آیا تزریق داخل مفصلی دردناک است؟

معمولاً این روش با کمردرد همراه است که میزان درد آن کمی بیشتر از تزریقات عضلانی است. البته متخصصین برای کاهش درد از داروی بی حسی مانند لیدوکائین استفاده می کنند. پس تنها دردی که در روند تزریق داخل مفصلی متحمل می شوید همان درد ابتدایی حاصل از  ورود سوزن است. اگر کمی تحمل کنید بعد از چند ثانیه  هیچ دردی احساس نخواهید کرد.
بعد از تزریق ناحیه مورد هدف حدود چند ساعت بی حس خواهد بود که علت آن هم استفاده از داروی بی حسی می باشد. اما بعد از چند ساعت درد حاصل از تزریق مشخص می‌شود که این درد ممکن است حدود چند روز طول بکشد. در برخی موارد هم با توجه به نوع بیماری درد حاصل از تزریق حدود چند هفته تا چند ماه مشاهده می شود.
این نکته را هم بدانید اگر این درد همراه با قرمز شدن محل تزریق شده همراه شود، ممکن است به ماده تزریق شده حساسیت داشته باشید که بهترین راه استفاده از کمپرس سرد در ناحیه تزریق به صورت چند مرتبه می باشد. هم چنین برای کاهش درد می‌توانید مسکنی مانند استامینوفن مصرف کنید.
گاهی اوقات پزشک اندام مورد نظر را بعد از تزریق داخل گچ قرار می دهد تا برای مدتی بدون حرکت باشد. این کار برای پیشگیری از آسیب های بیشتر  صورت می گیرد.

کاربرد تزریقات درون مفصلی

تزریقات درون سلولی برای چند درصد از بیماری ها تاثیر بسیار خوبی دارد که در ادامه برای شما بیان می کنیم

 رفع علائم سیاتیک و هرنی دیسک:  تزریق کورتون در نواحی ریشه های عصبی نخاع به کاهش التهاب و فشار بسیار کمک می کند و در رفع علائم سیاتیکی و علائم هرنی دیسک بسیار تاثیرگذار است. تزریق داخل مفصلی برای این مورد بسیار عمل سختی است و باید با دقت فراوان انجام شود.

 درمان آرتریت: کسانی که دچار روماتیسم مفصلی یا استئوآرتریت هستند، بعد از مدتی بیماری شان تشدید پیدا می کند و دچار تخریب  بسیار زیاد مفصل می شوند که در این مواقع با درد بسیار زیادی روبرو خواهند شد. این دسته از افراد برای کاهش دردشان می توانند از تزریق داخل مفصلی کروتون استفاده کنند که هر چند ماه یکبار باید تزریق انجام دهند. اما باید بدانند تخریب مفصلی بیشتر اتفاق می افتد.

 تزریق درون غلاف تاندون به منظور درمان تنوسینوویت:  در صورت بروز بیماری تنوسینوویت تزریق کورتون به داخل غلاف تاندون انگشت انجام می شود که این کار به کاهش التهاب و رفع علائم این بیماری بسیار کمک می کند.

 ترکیبات تزریق داخل مفصلی شامل چیست؟

به طور کلی، تزریقات داخل مفصلی به دو دسته تقسیم می شوند، دسته اول ژل هیالورونیک اسید قرار دارد که ممکن است همراه مواد طبیعی به مفصل مورد نظر تزریق شود. معمولا محلول های هیالورونیک اسید برای تزریق بیمار گزینه بهتری است. چرا که احتمال وقوع عفونت به خاطر تزریق بسیار کاهش پیدا می کند. البته معایبی هم به دنبال دارد که در کنار نتیجه های موثر آن ناچیز است. معمولاً این ترکیب برای بیماران سنین بالا انتخاب می شود. اما دسته دوم، محلول prp است که این محلول برای بیماران جوان تر مورد استفاده قرار می گیرد. این محلول مانند محلول هیالورونیک اسید دارای برندهای مختلفی است.

 ترکیبات تزریق داخل مفصلی شامل چیست؟

 

نحوه تزریق به گونه ای می باشد که در داخل کیت آن یک مخزن یا پیستونی قرار دارد که خون محیطی بیمار را حدود ۲۰ سی سی از خون جدا و با استفاده از سانتریفیوژ و یک ماده ضد انعقاد، خون بیمار را به نحو احسن استخراج می کنند. از آنجا که روش از prp از خون خود بیمار گرفته می‌شود و کاملاً طبیعی است، توسط متخصصین بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

البته برای مواقعی که پزشک تصمیم می‌گیرد، حالت لغزندگی مفصل و تخریب شده را برای افراد مسن رفع کند، از حالت فیزیکی هیالورونیک اسید استفاده خواهد کرد.

مورد دیگری که برای تزریق استفاده می‌شود، کورتون است. محلول تزریقی به نحوی طراحی می شوند که شبیه کورتیزول ها عمل کند. حال کورتیزول چیست؟ این ماده همان هورمونی است که به صورت طبیعی در بدن تولید می شود که به کاهش التهاب کمک می کند. از این محلول بیشتر برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده که برای درمان آرتروز زانو به صورت مستقیم به مفصل تزریق می شود.
این محلول به راحتی از سایش استخوان ها هنگام حرکت زانو جلوگیری می کند که نتیجه آن کاهش التهاب است.

 تزریق داخل مفصلی چگونه انجام می شود؟

معمولاً این روند درمانی در مطب صورت می‌گیرد که تنها در چند دقیقه طول می کشد. نحوه قرارگیری مفصل مورد نظر طی روند تزریق توسط پزشک مشخص می شود. برخی از پزشکان در بهترین حالت ممکن برای تزریق از  سونوگرافی کمک می گیرند. ابتدا ناحیه مورد نظر کاملاً تمیز و سپس با استفاده از بی حسی موضعی بی حس می شود تا شخص هنگام وارد شدن سوزن احساس درد نداشته باشد. در برخی موارد پزشکان برای ورود دارو مقدار کمی از مایع مفصلی را برداشت می کند که برای این کار از یک سوزن متصل به سرنگ برای ورود به مفصل استفاده خواهد کرد. سپس مایع را به داخل سرنگ کشانده و سوزن را برمی دارند که برای تزریق محلول از همان محل برداشتن مایع استفاده می کنند.
ناحیه تحت درمان بعد از تزریق پانسمان می شود و فرد به راحتی می‌تواند به خانه بازگردد. البته در دوره بهبودی باید از وارد کردن فشار به مفصل مورد نظر برای چند روز خودداری شود. برای به نتیجه رسیدن رعایت کردن نکات گفته شده پزشک و توصیه های او بسیار ضروری است.

 آیا تزریق درون مفصلی عوارضی هم به همراه دارد یا نه؟

اگر بخواهیم عوارض حاصل از تزریق درون مفصلی را نام ببریم باید در ابتدا نوع محلولی تزریقی را مشخص کنیم. همانطور که می دانید پزشک برای هر مشکلی تنها محلول مشخصی استفاده می کند.
در ادامه  عوارض حاصل از محلول های نام برده را مورد بررسی قرار می دهیم:
تزریق اسید هیالورونیک به کاهش درد و ورم بسیار کمک می‌کند. اما خیلی سریع اثر گذار نخواهد بود. مهمترین عوارض حاصل از آن قرمزی و خارش پوست در ناحیه تزریق شده است. همچنین احساس درد بلافاصله بعد از تزریق نیز جز عوارض این تزریق می باشد. البته اثرات اسید هیالورونیک بستگی به نوع ماده و برند مورد استفاده دارد و ممکن است برای هر برند عوارض مختلفی مشاهده شود. پس قبل از هر کاری حتما به انتخاب پزشک دقت کافی داشته باشید.

 تزریق داخل مفصلی چگونه انجام می شود؟
عوارض حاصل از تزریق کورتون هم برای تمام افراد یکسان می باشد. معمولاً عوارض حاصل از تزریق کورتون شامل ورم، آسیب به اعصاب و همچنین نازک شدن استخوان های اطراف مفصل می باشد. همچنین دقت داشته باشید که تزریق بیش از حد کورتون ممکن است موجب فشارخون، تحلیل رفتن پوست و پوکی استخوان شود.

 کلام آخر

روش تزریق درون مفصلی نتایج موثری به همراه دارد. البته اگر نزد یک متخصص حرفه ای و با تجربه مراجعه کنید تا شرایط شما را به طور کامل بررسی کند و در صورت مساعد بودن شرایط این روش را  به بهترین صورت ممکن برای شما اجرا کند؛ به طوری که با هیچ مشکل و عوارض خاصی روبرو نشوید.

از این که ما را تا آخر مطلب تزریقات داخل مفصلی همراهی کردید از شما سپاس گزاریم همچنین اگر نظر و یا پیشنهادی در این زمینه دارید ممنون می شویم که با ما نیز در میان بگذارید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *